Column: Is grijs ook groen?

Marijke Terlouw verkleindwoensdag 23 november 2016 09:26

Sommige dingen horen wat mij betreft tot logica waar niet over de discussiëren valt, zo van: wit is wit en zwart is zwart. Zo ook deze keer, maar ik nam ook even de proef op de som. Ik stapte op mijn collega’s af met een grijs stuk papier en vroeg: welke kleur is dit?

De een na de andere collega wist het: dat is grijs. Toen zei ik: oké, dan nu een iets moeilijkere vraag. Ik heb hier weer dit grijze papier; ik heb hier ook vijf vellen groen papier – op de vellen groen papier stond de tekst: dit groene vel papier is het bewijs dat het grijze papier voor 1/5 groen is. Opnieuw stelde ik de vraag: welke kleur is dit vel papier? Sommigen keken me niet-begrijpend aan: wat bedoel je nou, grijs is grijs hoor.

Natuurlijk volgde er een kort gesprekje, omdat niet iedereen helemaal begreep waarom ik de vraag stelde. Ik legde uit dat je standaard grijze energie kan kopen en dat dat groen genoemd wordt als je er maar genoeg groene certificaten voor hebt. Maar ja, grijs blijft grijs is mijn stelling, misschien wel wat zwart-wit gedacht.

Toch doet ook de provincie Noord-Holland mee aan dit gegoochel en doet het voorkomen alsof de grijze energie die de provincie inkoopt opeens groen is als je maar groene certificaten hebt. En dat terwijl iedereen weet: hoeveel groene certificaten je ook hebt, grijze energie is en blijft grijs.

Ik stond in dubio of ik ook mijn neefjes van bijna vijf jaar ook de kleurenvraag zou stellen – dat in verband met het vaak gehoorde ‘zelfs mijn neefje van vijf…’ . Maar eigenlijk is het veel interessanter wat de provincie op deze vraag antwoord. Alleen, wat ik echt zou willen, is niet zozeer een antwoord op deze vraag, als wel een provincie die gelijk een stap verder gaat dan deze vraag en zegt: kijk, onze energie ís volledig groen. Gewoon omdat we dat belangrijk vinden, omdat we het goede voorbeeld willen geven, omdat we werkelijk verschil willen maken, omdat we vinden dat als we zeggen dat onze stroom groen is, deze ook echt groen moet zijn.

Marijke Terlouw

« Terug