Toegankelijkheid fietstunnel Laren moet veel beter

vrijdag 13 juli 2018 17:26

In 2009 is deze fietstunnel na veel druk vanuit de omgeving aangelegd. Er ligt daar een school aan de overkant van een drukke provinciale weg. Iedereen blij, zo leek, ware het niet dat de toerit naar de tunnel niet kon worden aangelegd omdat een manege de grond gebruikt.

Een stevig probleem, want de tijdelijk toerit bleek levensgevaarlijk. Verschillende keren hebben er bij de tunnelingang ernstige ongelukken tussen fietsers plaatsgevonden, waarbij zelfs de traumahelikopter is opgeroepen. De landelijke fietserbond heeft de situatie uitgelicht in haar rubriek "Rare frats". Verschillende keren heeft de Gedeputeerde aangegeven bezig te zijn met een oplossing van dit probleem, maar tot op heden zonder concreet resultaat.

We zijn inmiddels tien jaar verder en het probleem met de manege lijkt niet meer te bestaan. Toch wil GS niet bewegen om de tunnel toegankelijk te maken, maar het argument nu is dat het aanpassen van de toerit het aardkundig monument zou aantasten. Nu is de ChristenUnie-SGP groot voorstander van het zorgvuldig omgaan met aardkundige monumenten, maar in dit geval lijkt het een gelegenheidsargument. Het gaat immers over de Utrechtse Heuvelrug, die loopt van Rhenen tot Huizen en op deze locatie is een groot gat gegraven om een tunnel aan te leggen onder een provinciale weg. Het is dus wel heel vreemd dat je wel een enorm gat mag graven voor de bouw van een tunnel, maar niet een paadje mag rechtleggen. Dan kun je niet met droge ogen beweren dat het rechtleggen van de toerit een significante aantasting van het monument is.

De ChristenUnie-SGP heeft dan ook een motie ingediend waarin we oproepen om de bovengrondse aanpassingen nog even in de wacht te zetten en werk te maken van het recht leggen van de toerit.

« Terug

Archief

« Vorige Volgende »

september 2019

juli

juni

mei

maart