Spoeddebat verbindingsweg A8-A9

A8A9vrijdag 05 oktober 2018 16:05

De Statenfracties van GroenLinks, ChristenUnie-SGP en SP nemen geen genoegen met de antwoorden van Gedeputeerde Post op de vragen die zij eerder stelden over de A8-A9. In een mail, die dankzij een WOB-verzoek boven tafel is gekomen maar niet werd gedeeld met Provinciale Staten, staat klip en klaar dat alle varianten voor de aanleg van de verbindingsweg tussen de A8 en de A9 die dwars door het UNESCO Werelderfgoed gaan onacceptabel zijn. Toen die email opdook klommen GroenLinks en de ChristenUnie-SGP in de pen en eisten schriftelijk opheldering van Gedeputeerde Staten. Beide partijen en de SP zijn ontevreden over de beantwoording en hebben een spoeddebat aangevraagd. Op maandag 8 oktober vindt dat debat plaats.

Het gaat om een mail van 22 december 2017 van ICOMOS aan het ministerie van OCW die wél gedeeld is met Gedeputeerde Staten, maar niet met Provinciale Staten. ICOMOS laat daarin weten dat geen enkele van de voorgestelde varianten voor een verbindingsweg tussen de A8 en de A9 haar goedkeuring kan krijgen. Ook een verdiepte aanleg van de weg, om de weidsheid van het cultuurhistorisch belangrijke landschap te ontzien wordt afgewezen. Ondanks de duidelijke boodschap van ICOMOS heeft Gedeputeerde Staten daarna volop ingezet op de zogenoemde Golfbaanvariant. Op dit moment wordt er met veel gemeenschapsgeld een landschapsplan opgesteld om die verbindingsweg mogelijk te maken.

Gedeputeerde Staten heeft inmiddels de schriftelijke vragen van GroenLinks en de ChristenUnie-SGP beantwoord en laat weten dat de mail van ICOMOS geen nieuwe informatie bevat ten opzichte van haar eerdere advies. Bovendien, zo stelt het provinciebestuur, is de inhoud van die mail wel verwerkt in de redeneerlijn. Alwin Hietbrink, fractievoorzitter van GroenLinks en Michel Klein, fractievoorzitter van de ChristenUnie-SGP, stellen dat er wel degelijk sprake is van nieuwe informatie die van belang was geweest voor de beraadslagingen in PS. In de Redeneerlijn worden bovendien dingen gezegd die haaks staan op de inhoud van de mail uit december.

Beide fractievoorzitters stellen dat deze informatie ertoe had kunnen leiden dat Provinciale Staten geen toestemming had gegeven voor het opstellen van een landschapsplan, omdat UNESCO de status ’werelderfgoed’ voor het Stelling van Amsterdam-gebied dreigt in te trekken als de weg daadwerkelijk wordt aangelegd. ‘Een meerderheid van de partijen in de Provinciale Staten heeft aangegeven dat voor hen de werelderfgoedstatus van doorslaggevend belang is. Als de mail van ICOMOS wél was gedeeld, had Provinciale Staten een andere afweging kunnen maken. Er is ons belangrijke informatie onthouden en de beantwoording deugt niet. Een kwalijke zaak dat Gedeputeerde Staten ons probeert af te schepen door belangrijke informatie van ICOMOS te bagatelliseren. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.’

Het is niet de eerste keer dat Gedeputeerde Staten op dit dossier ter verantwoording worden geroepen. Bovendien drijven Gedeputeerde Staten met hun besluit om te kiezen voor de Golfbaanvariant als tracé voor een verbindingsweg tussen de A8 en de A9 een wig tussen de provincie en de regio. Niet alleen ICOMOS velt een vernietigend oordeel over de plannen, er is ook stevige weerstand vanuit verschillende gemeenten. Daarnaast zijn er veel protesten van omwonenden en ook verschillende organisaties, van Landschap Noord-Holland tot LTO, zijn uitermate kritisch op de plannen van Gedeputeerde Staten.

Het interpellatieverzoek kunt u hier downloaden

« Terug

Archief

« Vorige Volgende »

september 2019

juli

juni

mei

maart