Kerkentour: bezoek aan de Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp

Kloosterkerk Nieuwe Niedorpzondag 27 januari 2019 12:10

Op zondag 27 januari hebben we als ChristenUnie de Woord en Communieviering bijgewoond in de Kloosterkerk in Nieuwe Niedorp. Een prachtige en historische Franciscaner kerk die zo'n markante plek heeft bij de entree van het dorp.

Bij binnenkomst bleek dat de kachel die nacht een storing had gehad waardoor het behoorlijk fris was in de kerk, maar dat was helemaal niet erg. De ontvangst was hartverwarmend! Het koor was aan het inzingen en voorafgaand aan de viering werd a capella het prachtige lied Tebe Pojem van Dmitri Bortniansky gezongen. Het koor wist met loepzuivere en devote zang meteen de juiste snaar te raken, prachtig! 

Voorganger van dienst was diaken Toon Jorink en hij opende met de vraag of je wel kon vieren als het zo koud was in de kerk en gaf meteen een oplossing: we moeten elkaar maar verwarmen. Het was ook toepasselijk bij het thema van de viering; de Bijbellezing was uit 1 Korinthiërs 12, waar wordt geschreven dat we elkaar nodig hebben, zoals het menselijk lichaam alle delen nodig heeft. De hand kan niet zonder de voet en het oor niet zonder het oog: je hebt elkaar gewoon nodig, dus ook in een koude kerk. 

Bij het welkom heten, kregen we een warme ontvangst; de diaken vroeg "wat heeft de kerk met politiek te maken?" En na de tijd te hebben gegeven om daar even over na te denken, stelde hij: alles! Als voorbeeld noemde hij het grote gebod van de liefde: "Heb je naaste lief als jezelf en God boven alles". Volgens de diaken kun je het hele wetboek met een gerust hart afschaffen, als je dit gebod gehoorzaamt. Als je je naaste liefhebt als jezelf, dan is er geen honger, dan is er geen oorlog, dan is er geen eenzaamheid of vallen mensen tussen de wal en het schip. En daar pleitte de diaken ook voor: dat er politieke partijen zijn, die dit grote gebod van de liefde ook in het politieke debat inbrengen. En die oproep nemen we ter harte! 

Het koor zong de vaste gezangen uit de Missa Brevis nr. 7 van Gounod en tijdens de communie werd het Veni Jesu van Cherubini gezongen; om stil van te worden! Aan het eind van de viering werd afscheid genomen van twee koorleden, die tientallen jaren veel hebben betekend voor het koor, maar nu wegens gezondheidsredenen moesten afhaken. Speciaal voor deze gelegenheid zong het koor "As long as I have music". 

Na de viering was er heerlijk warme koffie en hebben we uitgebreid nagepraat met de kerkgangers; we hebben veel gehoord en veel mooie mensen mogen ontmoeten. Beste mensen van de Kloosterkerk: dank dat wij deze viering mochten bijwonen en veel dank voor de gastvrije ontvangst! 

« Terug