Maak betaalbare woningen écht betaalbaar!

woningenmaandag 09 november 2020 12:02

Er is een enorm tekort aan woningen en met name aan betaalbare woningen. Alleen verschillen de opvattingen over wat een betaalbare woning is nogal. Soms worden zelfs woningen met een prijs €350.000 - €400.000 nog als "betaalbare" woning gelabeld. Er is geen duidelijke regel van wat een betaalbare woning mag kosten en dat is een deel van het probleem.

In veel gemeenten speelt de discussie dat er vooral ook starterswoningen gebouwd moeten worden of betaalbare woningen. Dat is een goed streven, maar dan moet je wel definiëren wat een starterswoning is of wat een betaalbare woning is. In de regel kun je vijf keer je bruto jaarsalaris aan hypotheek krijgen en dat betekent dat je voor een woning van 4 ton maar liefst €80.000 moet verdienen en dat is maar weinig mensen gegeven. 

Voor starterswoningen geldt de grens die de Nationale Hypotheek Garantie aanhoudt als maximum en dat is op dit moment €310.000. Voor betaalbare woningen bestaat er echter geen grens en mag je alles "betaalbaar" noemen. Vaak eisen gemeenten in nieuwbouwprojecten wel dat een deel van de woningen in de categorie “betaalbaar” valt, maar zonder duidelijke uitspraak wat dat dan precies betekent, is het een losse flodder.

Om dat op te lossen, stelt de ChristenUnie voor om in de Regionale Woonakkoorden een duidelijke definitie op te nemen van het begrip betaalbare woning. Als uitgangspunt stelt de ChristenUnie voor om maximaal 5 x een modaal jaarsalaris te nemen van €36.500, hetgeen een maximale kostprijs van €182.500 betekent, zodat het ook écht betaalbare woningen zijn en bereikbaar voor een relatief groot publiek. 

Deze motie kunt u hier downloaden.

« Terug

Archief

« Vorige Volgende »

oktober 2021

september

juli

juni

mei

april

maart

februari

december 2020

november