Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft een Nieuwe dijkgraaf; Joyce Sylvester

Nieuwe Dijkgraaf.jpg
Annacarina Klein.jpg
Door Annacarina Klein op 31 oktober 2022 om 10:00

Waterschap Amstel Gooi en Vecht heeft een Nieuwe dijkgraaf; Joyce Sylvester

Op 25 oktober is Joyce Sylvester beëdigd als de nieuwe dijkgraaf van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Zij is daarmee de opvolger van Gerhard van den Top die eerder dit jaar werd benoemd tot burgemeester van Hilversum. Albertine van Vliet-Kuiper nam tijdelijk waar als dijkgraaf. 

De dijkgraaf geeft als voorzitter van het waterschap leiding aan de vergaderingen van het Algemeen bestuur en het Dagelijks bestuur.  Een soort burgemeester van het water. De dijkgraaf is lid van het Dagelijks bestuur, maar is geen lid van het Algemeen bestuur en heeft hierdoor ook geen stemrecht. 

Joyce Sylvester (1965) werd geboren in Amsterdam en woont nu in Huizen. Sylvester studeerde communicatiewetenschap en politicologie. Waar ze in 2000 promoveerde in staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Sylvester is een ervaren bestuurder.
• Van 2008 tot 2009 was ze waarnemend burgemeester van de Noord-Hollandse gemeente Anna Paulowna.
• Van 2009 tot en met 2015 was Sylvester waarnemend burgemeester van Naarden.
• Van 2016 tot 2022 was ze werkzaam als substituut ombudsman bij de Nationale Ombudsman.
• Met ingang van 1 mei 2022 werd zij voorzitter van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme.

Waterbeheer belangrijker dan ooit

Sylvester noemt de functie van dijkgraaf een prachtige en uitdagende stap: ‘Zo’n overstroming als in Limburg laat zien hoe relevant het waterschap is. We moeten de waterstand regelen en er voor zorgen dat de dijken ons beschermen. Vandaag de dag dienen we ons ook te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering; het stijgen van de zeespiegel, de verdroging, zware regenval. Vanwege deze opgaven is het van belang om onze inwoners meer te betrekken bij het waterschap. Graag zet ik daar als dijkgraaf mijn schouders onder.’