Voorkom dwangarbeid bij productie zonnepanelen

pexels-los-muertos-crew-8853509.jpg
EstherKaper2.jpg
Door Esther Kaper op 12 april 2021 om 11:31

Voorkom dwangarbeid bij productie zonnepanelen

Uit onderzoek van consultancybureau Horizon Advisory blijkt dat er bij de productie van zonnepanelen sprake is van wijdverbreide dwangarbeid door Oeigoeren. Deze schokkende onthulling werd gepubliceerd in het Financieel Dagblad van 7 april 2021 en is voor de ChristenUnie aanleiding mede initiatief te nemen om een motie in te dienen om hardere eisen te stellen aan leveranciers van zonnepanelen.

Uit het onderzoek blijkt dat vrijwel alle grote Chinese fabrikanten van zonnepanelen contracten hebben met verdachte grondstoffenleveranciers. Een belangrijke grondstof voor zonnepanelen is polysilicium en deze grondstof is nodig om zonlicht om te zetten in stroom. In de Westelijke Chinese regio Xinjiang wordt deze delfstof gewonnen en daarbij is sprake van grootschalige inzet van dwangarbeiders uit de Oeigoerse moslimminderheid. 

De ChristenUnie vindt dat we niet weg mogen kijken van onderdrukking, dwangarbeid en genocide op de Oeigoerse minderheid. Het is onacceptabel als ten behoeve van het opwekken van duurzame energie in Noord-Holland op enigerlei wijze sprake is van dwangarbeid. 

Volgens de NOS zijn er al verschillende zonneparken in Nederland voorzien van zonnepanelen met deze dubieuze origine. Tot nu toe is er echter geen toezicht op de herkomst van zonnepanelen en daardoor kunnen “foute” panelen zomaar worden toegepast. Dat moet anders. 

Binnenkort wordt gesproken over “Ethisch Inkopen” en daarin is ook opgenomen het bevragen van leveranciers om inzicht te geven in de manier waarop de mensenrechten in de productieketen worden gewaarborgd. En daar zullen dan ook leveranciers en producenten van zonnepanelen aan moeten voldoen.

De ChristenUnie wil dan ook dat de provincie in overleg met het Rijk gaat onderzoeken op welke manieren eisen gesteld kunnen worden aan partijen die duurzame energieprojecten in Noord-Holland realiseren. Deze opdracht is middels een breed gesteunde motie aan het college van Gedeputeerde Staten gegeven.