Michel geeft antwoord (2)

1. Michel Klein website.png
Persfoto Michel Klein.jpg
Door Michel Klein op 23 januari 2019 om 10:57

Michel geeft antwoord (2)

CU-fractievoorzitter en Statenlid Michel Klein geeft wekelijks antwoord op drie vragen over de provinciale politiek. Vandaag: ik stem nooit tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Is dat erg? Wat hebben deze verkiezingen dan met de Eerste Kamer te maken? Waarom zou ik in maart op de ChristenUnie stemmen?

 

1. Ik stem nooit tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Is dat erg?

Dat is dubbel jammer! Je mist niet alleen een kans om te bepalen wie er in onze provincie meebeslist over de natuur, de energietranstitie, de regionale economie, de buslijnen en nog veel meer.

Je laat ook de kans lopen om invloed uit te oefenen op wie in de Eerste Kamer komt. En de Eerste Kamer is reuzebelangrijk om te zorgen dat de wetsvoorstellen die de Tweede Kamer maakt goed en zinvol zijn.

2. Wat hebben deze verkiezingen dan met de Eerste Kamer te maken?

De 570 leden van de Provinciale Staten die op 20 maart a.s. worden gekozen, kiezen twee maanden later – op maandag 27 mei 2019 – zelf de leden van de Eerste Kamer.

De stemmen van Statenleden wegen niet even zwaar: hoe meer inwoners een provincie heeft, hoe meer gewicht een stem van een Statenlid uit die provincie heeft.

Omdat Noord-Holland bijna 2,8 miljoen inwoners telt, weegt de stem van een Noord-Hollands Statenlid wel vijf keer zo zwaar als de stem van een Statenlid uit Zeeland of Flevoland.

3. Waarom zou ik in maart op de ChristenUnie stemmen?

De ChristenUnie in Noord-Holland heeft bij de vorige verkiezingen in 2015 voldoende stemmen gehaald voor 1,5 zetel. Als we nog enkele duizenden stemmers erbij krijgen, is een tweede zetel mogelijk!

Dat is niet alleen belangrijk om meer invloed uit te kunnen oefenen in de provincie, maar ook voor een goede uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen.

Het gewicht van de stem van een Noord-Hollands Statenlid is immers erg groot. En niet te vergeten, we hebben hele mooie plannen voor Noord-Holland. Kijk daarvoor in ons verkiezingsprogramma.

Dankjewel!
Heel graag gedaan!