ChristenUnie maakt zich zorgen over werkzaamheden brug A7 bij Purmerend

Autorijders.jpg
Persfoto Michel Klein.jpg
Door Michel Klein op 16 april 2024 om 17:30

ChristenUnie maakt zich zorgen over werkzaamheden brug A7 bij Purmerend

De ChristenUnie heeft samen met D66 en het CDA tijdens de Provinciale Statenvergadering van 8 april een debat aangevraagd over de werkzaamheden aan de brug in de A7 bij Purmerend. De brug zal voor een periode van 5 maanden deels afgesloten zijn en Rijkswaterstaat verwacht hierbij grote hinder en forse extra reistijd. Ondanks dat omliggende wegen worden afgesloten is de verwachting dat een deel van het verkeer zich zal verspreiden over kleinere wegen in de omgeving. Rijkswaterstaat roept reizigers op om gebruik te maken van het openbaar vervoer, maar de OV-bedrijven blijken niet in staat om extra openbaar vervoer te bieden. De frequentie van de bussen rondom Purmerend wordt zelfs afgeschaald in verband met de verwachte vertragingen. Verder is het ook opvallend dat in de lijst met ontheffingen voor de wegen die gesloten zijn, niet alle cruciale beroepsgroepen voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn medewerkers van ziekenhuizen, kinderdagopvangen en scholen. Ook voor die beroepsgroepen is het immers cruciaal dat zij op tijd aanwezig kunnen zijn op hun werk.

Wij maken ons zorgen over het gebrek aan extra openbaar vervoer, de veiligheidsrisico’s voor fietsers en voetgangers door het extra sluipverkeer, en de overlast voor inwoners die langs de alternatieve routes wonen. Tijdens het debat stelden wij daarom enkele vragen aan de gedeputeerde over de rol van de provincie bij de werkzaamheden. Wij zijn bijvoorbeeld benieuwd wat het college gaat doen om dergelijke scenario’s in het vervolg te voorkomen.

De gedeputeerde heeft toegezegd scherp in de gaten te houden of de overlast en onveiligheid niet toeneemt, en of de capaciteit van het OV voldoende blijft. Ook zal hij met gemeenten in gesprek gaan over extra ontheffingen voor mensen die in het onderwijs werken.