ChristenUnie hekelt dat coalitie geen besluit durft te nemen over regels windmolens

pexels-laura-penwell-3608056.jpg
Persfoto Michel Klein.jpg
Door Michel Klein op 7 maart 2022 om 15:30

ChristenUnie hekelt dat coalitie geen besluit durft te nemen over regels windmolens

Vandaag zou de Provinciale Staten stemmen over de nieuwe omgevingsverordening. In de omgevingsverordening zijn alle provinciale regels over natuur, milieu, mobiliteit, erfgoed, ruimte en water opgenomen.

Deze regels moeten onder andere worden aangepast vanwege de afspraken die zijn gemaakt rondom de energietransitie. Als uitvoering van de Regionale Energiestrategieën worden in de nieuwe verordening onder andere nieuwe richtlijnen voor windmolens vastgelegd. Over de bouw van windmolens heersen veel zorgen en daarom is er door burgers een referendum aangevraagd. 

De coalitie heeft vrijdag aan het eind van de middag laten weten vandaag niet te willen stemmen over de nieuwe omgevingsverordening en het referendumverzoek. De reden die ze aangeven is dat ze willen wachten op landelijke regels. Het heeft er echter alle schijn van dat de partijen bang zijn voor negatieve gevolgen van de stemmingsuitslag voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week. De ChristenUnie is erg teleurgesteld dat de Provinciale Staten de omgevingsverordening niet vaststellen. Statenlid Michel Klein: “Er is een lang en uitgebreid proces doorlopen waarbij partijen en burgers inspraak hebben gegeven. Daarbij heeft de het college van GS elke keer weer het belang van een snel besluit benadrukt. De omgevingsverordening die vandaag ter stemming ligt verdient alleen daarom al een besluit. Wij zijn erg bezorgd dat uitstel van de keuze kan leiden tot vertraging of afstel van duurzame energieprojecten. Bovendien laten wij de initiatiefnemers van het referendum onnodig lang in onzekerheid over hun verzoek.”

Het argument dat nieuwe landelijke regels voor windmolens een reden zijn om het besluit uit te stellen is vreemd. Eventuele landelijke regels beperken altijd wat de provincie kan toestaan in de omgevingsverordening. Daarnaast is het maar de vraag of er over vier tot acht weken meer duidelijkheid is over de nieuwe regels. Nu wachten met stemmen verhelpt dat probleem niet. Helaas is de besluitvorming over dit onderwerp desondanks doorgeschoven.